Melyik csírát milyen betegségre fogyaszd?

2013.12.27 15:58

 

Apró magvak óriási energiával - a csíráknál kiválóbb tápanyagforrást nehezen találnál. Próbáld ki őket!

Friss levegő, víz és napfény - mindössze ennyit kérnek a parányi magvak, hogy fejlődésnek induljanak, és termést hozó növénnyé érjenek. Életük legfontosabb szakasza a csírázás, amikor megjelenik a kis hajtás és a gyökérkezdemény. Miért jelenthet számodra értékes táplálékot a két-három centiméteres csíra? Ha átgondolod, mi a feladata, megtalálod a választ. A csíra felelős azért, hogy egészséges növény nevelkedjék belőle. Nem véletlenül nevezik "növényi placentának", azaz méhlepénynek is. Meríts erőt gazdag hatóanyagaiból!

 

Mennyiség helyett érték

Gyakran tapasztalod, hogy az után is szívesen folytatnád az étkezést, hogy sokat ettél? Szervezeted így jelzi, hogy hiába volt kalóriában dús a fogás, tápanyagtartalma meg sem közelítette az igényeidet. Ha ilyenkor újabb, értékes összetevőket nélkülöző élelmiszert veszel magadhoz, az elhízás mellett a vitamin- és ásványianyag-hiányt is kockáztatod. A megoldást olyan táplálékokban kell keresned, amelyekből szerény mennyiség is fedezi a szükséges elemeket. A csírák erre kitűnő megoldást kínálnak. Fehérjetartalmuk könnyebben felszívódik az állati eredetű élelmiszerekéhez képest, hiszen aminosavakra bontva jutsz hozzá. A rostok gondoskodnak a folyamatosan felszabaduló energiáról, így a jóllakottság érzése hosszan fennmarad. A csírákban a vitaminok teljes skálája megtalálható, olyan arányban, ahogyan szervezeted a legoptimálisabban hasznosíthatja. A mesterséges táplálék kiegészítőkkel szemben azok a társanyagok is fellelhetők a csírákban, amelyek megsokszorozzák az értékes alkotóelemek hatását. Nem csoda, hogy néhány evőkanálnyi mennyiség is feltölti energiával a sejtjeidet.

Melyiket mire?

A változatos csírák erősítik immunrendszeredet, elejét veszik a fáradékonyságnak. Segítségükkel csökkentheted a betegségek kockázatát, de esetleges panaszaid fellépésekor is számíthatsz rájuk.

·         Látásod élességéhez hozzájárul az A-vitamin, amelyet a köles, a lucerna és a szójabab csírája kínál.

·         Ha hajlamos vagy a szorongásra és nehezen kezeled a feszültséget, fogyassz árpa-, csicseriborsó- és kukoricacsírát, amelyek ellátnak az idegrendszert erősítő B-vitamincsoporttal.

·         Érrendszeri problémák ellen C- és E-vitaminra van szükség, amelyeket a búza, a zab és a szezámmag csírájából nyerhetsz.

·         Vérszegénységre megoldást nyújt a búza, a babfélék és a lenmag csírája, mert nemcsak vasat tartalmaznak, de számos olyan nyomelemet is, amelyek segítik a felszívódást és a beépülést.

Ezek a táplálékok kiérdemlik "a fiatalság forrása" címet, mert az öregedés folyamatát jelentősen késleltető enzimeket rejtenek.

Vissza